SanTek Kameraövervakning har stor erfarenhet av kameraövervakning. Företaget grundades redan 1995 och jobbar uteslutande med kameraövervakningssystem. Men hur kan vi rekommendera den bästa övervakningskameran?

Det var inte många år sedan man pratade om analoga kameror och en inspelningsenhet där man skulle byta band stup i kvarten. Idag har vi landat i nätverkskameror och digital lagring. Dessutom har vi tagit språnget in i smart kameraövervakning. Med hjälp av tekniken kan man bedriva kameraövervakning där övervakningskameran exempelvis själv kan känna igen om det är en människa eller ett fordon. Man kan också med hjälp av intelligent videoanalys få kameralarm vid otillåten närvaro eller rörelseriktning. Den tekniska utvecklingen går snabbt och övervakningskamerorna blir allt mer avancerade.

SanTek är inte bara en leverantör av kameraövervakning, utan en partner där vi kan guida kunden genom snårskogen, rekommendera rätt kamerautrustning och ta ansvar för hela installationen. Men hur väljer vi ut den bästa övervakningskameran? Vi ställer frågan till SanTeks VD och grundare Marcus Sandahl:
– Man kan inte säga att det finns en övervakningskamera som är den enda rätta. Det handlar i grund och botten om vilket behov kunden har och vad syftet med kameran är. Vi jobbar med ett stort antal olika märken och modeller av övervakningskameror. Finns det behov av att få översikt av en stor yta, exempelvis ett lager, för att kunna följa hur paket och människor rör sig kan en så kallad 360-kamera användas. Med en övervakningskamera högt placerad med fyra sensorer så kan man få en 360-graders vy med endast en kameralicens. Det är ett bra exempel på en effektiv och behovsanpassad lösning.
Marcus fortsätter:
– När man ska designa ett kameraövervakningssystem utgår man ifrån kundens kartläggning av sina risker och behov. Det är kundens behov som styr vilken övervakningskamera, vilken mjukvara och vilken infrastruktur som behövs.

SanTek jobbar endast med stabila och väletablerade tillverkare som det finns en mycket god kontakt med. Det gör att nyheter och mjukvaruuppdateringar levereras tidigt och uppbackande support kan fås när det behövs. Så med flera tillverkare blir också utbudet brett och djupt. Dock innan valet av vilken övervakningskamera behövs ett antal fakta fångas in – ska säkerhetskameran kunna identifiera en person, ska övervakningskameran endast ge en översikt, ska inspelning ske endast vissa tider, är det inomhus eller utomhus etcetera.
– Och frågorna behöver också ställas per område och per kamera. Behovet ser ofta olika ut på olika positioner. Därmed krävs det att vi är fullt pålästa om kamerornas olika egenskaper. Jag vill säga att här sticker vi ut bland våra konkurrenter, avslutar Marcus Sandahl.